IPM Knaagdierbeheersing (IPMK)

De nascholing “IPM Knaagdierbeheersing” is ontwikkeld voor plaagdierbeheersers die op een verantwoorde wijze rodenticiden willen toepassen volgens de regels uit het Handboek IPM Knaagdierbeheersing. De nascholing is geheel in lijn met de eisen van het CTGB en het protocol, zoals opgesteld door het KPMB. Naast de omstandigheden van toepassing bespreken we in deze nascholing de wijze van implementatie van het protocol. Daarnaast zullen we in de middagen praktijk oefeningen doen op een praktijklocatie.
 

Doelgroep
Deze training is gericht op de bestrijdingstechnicus plaagdieren met een vakbekwaamheidsbewijs of LBT starters die een licentie training gevolgd hebben en ook met rodenticiden willen werken. Door deze training te volgen en het examen met positief resultaat af te ronden, certificeer je jezelf om gedurende je starters licentie met rodenticiden te werken of ontvang je nascholingspunten t.b.v. het verlengen van je vakbekwaamheidsbewijs. Ben je werkzaam als auditor in de plaagdierbranche? Door deze training te volgen (exclusief examen) beschik je over voldoende kennis om je werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren.

 

Werkwijze
De training bestaat uit een uitleg van het handboek met richtlijnen over het praktisch binnen- en buitengebruik inclusief discussies over de wijze van toepassing. Ook worden er in de middagen vele praktijksituaties geoefend op een praktijklocatie. Na het volgen van deze nascholing weten deelnemers wat ze moeten doen om zich te certificeren volgens het protocol Handboek IPM Knaagdierbeheersing (HIK). De training gaat in op:

– Certificering volgens het protocol
– De samenwerking met de opdrachtgever
– Klanteisen verwerken in het plan van aanpak
– Risico inventarisatie
– Uitvoeren inspectiebezoeken
– Inzetten van de juiste middelen

Aan het eind van dag 2 wordt een examen afgenomen voor de deelnemers die de nascholingspunten nodig hebben en voor de Leerling Bestrijdingstechnicus (LBT) die ook met rodenticiden wil werken. 

 
Nascholing
Bestrijdingstechnicus Plaagdierbeheersers met een vakbekwaamheidsbewijs ontvangen voor deze training 50 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.
 

Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Adviseur Houtbescherming (AH)

Als je hout goed wilt beschermen, heb je een zekere basiskennis nodig. Hoe is hout opgebouwd? Met welke duurzaamheidklassen hebben we te maken? Welke houtsoorten zijn gevoelig voor insecten en schimmels en hoe neem je dat waar? In de cursus bespreken we deze onderwerpen en leer je in de praktijk de belangrijkste eigenschappen en aantastingen te herkennen. We starten echter in de basis: vocht. Vocht als oorzaak van de aantastingen. We gaan in op inspecties en de aantasters van hout: dieren en schimmels. Tenslotte bespreken we de preventieve en curatieve  technieken en gaan in op veilige arbeidsomstandigheden.

Doelgroep
De training is bestemd voor iedereen die met houtaantasting te maken heeft, zoals bestrijdingstechnici, medewerkers van aannemingsbedrijven, klusbedrijven, gemeenten, verantwoordelijken bij de aanpak van restauraties en verder een ieder die belangstelling heeft voor het beschermen van hout.  
 
Werkwijze
Deelnemers zijn na het volgen van deze training in staat zelfstandig een inspectie op houtaantasting uit te voeren en de oorzaken daarvan te achterhalen. De deelnemer is vervolgens in staat de juiste maatregelen te nemen om houtaantasting duurzaam op te lossen. Deze nascholing gaat in op:

– Vochtoorzaken, herkenning en wering 
​- Eigenschappen van hout 
– Inspectie op houtaantasting
– Schimmels 
– Dierlijke aantasters 
– Houtbescherming en houtverduurzaming (preventief) 
– Houtaantasters: biociden en technieken (curatief) 
– Alternatieve bestrijdingstechnieken 
– Arbeidsveiligheid 

 

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.
 
Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 50 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.
 
Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Actuele ontwikkelingen in plaagdierbeheersing (NAOP)

Het vakgebied van de moderne plaagdierbeheerser ontwikkelt zich razendsnel. De recente ontwikkelingen bespreken wij in deze nascholing en gaan in op de consequenties inclusief kansen en bedreigingen: hoe kun je als plaagdierbeheerser reageren op deze veranderende wetgeving? Afnemerseisen en de wijze waarop je hierop in kan spelen komen aan de orde. Welke zijn dat precies en vertaal je dat naar je eigen praktijk? Next Generation plaagdiermanagement is dé ontwikkeling om het verbruik van biociden tegen te gaan bij intensivering van inspecties en gerichte preventieve oplossingen. Daarom leggen we de nadruk op inspecties en IPM. Verder bespreken we een reeks nieuwe en vervallen toelatingen van de afgelopen jaren.
 

Doelgroep
Bestrijdingstechnici en medewerkers in bedrijven en instellingen die te maken hebben met plaagdieren. Speciale voorkennis is voor deze cursus niet vereist.
 
Werkwijze
Deelnemers zijn op de hoogte van de wijzigingen in de wet- en regelving zowel nationaal als Europees. Begrijpen het belang van inspecties en het nemen van gerichte preventieve maatregelen. Zijn op de hoogte van de laatste toelatingen en ontwikkelingen. De nascholing gaat in op:

– Next Generation Pest Management
– IPM en inspecties
– Rodenticiden in ontwikkeling
– Veranderende wetgeving in Nederland en Europa
– Nieuwe en vervallen toelatingen

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.
 
Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.
 
Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Plaagdieren en Gezondheidsrisico’s (NPG)

Veel plaagdieren zijn dragers en verspreiders van ziekten. Denk maar eens aan salmonella, ziekte van Lyme, ziekte van Weil, campylobacter, Hantavirus, allergie, astma, en schurft. Als uitvoerende loop je zelf ook risico’s tijdens je werk. Dat geldt niet alleen voor de risico’s van besmetting door “beestjes”. Je loopt ook ander risico’s zoals het gevaar van losliggende en vallende delen, werken in besloten ruimten, bij werken op steigers en ladders, met gereedschappen e.d. Bovendien ben je verantwoordelijk voor je omgeving en voor de veiligheid en gezondheid van anderen: ook zij lopen risico’s als plaagdieren niet op de juiste wijze worden aangepakt. In de nascholing bespreken we de risico’s en de verspreiding van deze plaagdieren, alsmede hun bestrijding en ontsmetting. Persoonlijke bescherming tijdens je werk zal als een rode draad door de nascholing lopen.

Doelgroep
Bestrijdingstechnici en medewerkers in bedrijven en instellingen die te maken hebben met ziekteverspreidende plaagdieren. Speciale voorkennis is voor deze cursus niet vereist.

Werkwijze
Deelnemers zijn na afloop in staat om de belangrijkste soorten plaagdieren die gezondheidsrisico’s opleveren te benoemen inclusief hun bestrijding. De deelnemer weet welke voorzorgsmaatregelen hij moet treffen en kan adviezen geven over te nemen  preventieve maatregelen inclusief ontsmetting.  De nascholing gaat in op:

– Plaagdieren die als ziektedragers en ziekteverspreidersbekend staan
– Soorten ziekten en de risico’s voor bestrijdingstechnici
– Veiligheids- en gezondheidsrisico’s tijdens de uitvoeringvan werkzaamheden
– Risico’s, verspreiding en bestrijding van deze plaagdierenalsmede ontsmetting

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.

Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.

Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Risicobeheersing (NR)

Binnen Integrated Pest Management (IPM) is het beheersen van de daadwerkerkelijke risico’s mogelijk. Certificering bij levensmiddelenproducenten eisen het, in de vakbekwaamheid wordt het verplicht getraind en geëxamineerd en op dit moment is er sprake van dat er bepaalde middelen alleen ingezet mogen worden als voldaan wordt aan de systeemwerkwijze van IPM. Maar ook de nu in ontwikkeling zijnde certificeringen om het specifiek gebruik van een biocide mogelijk te maken vragen om het inventariseren van de risico’s. In de nascholing “Risico beheersing” wordt zichtbaar waarom en hoe een risico inventarisatie gemaakt kan worden en hoe dit in de praktijk voor je kan werken.

Doelgroep
Deze nascholing is gericht op iedereen die op een hoger niveau wil acteren binnen de plaagdierbranche. De nascholing is gericht op plaagdierbeheersers, bedrijven en servicetechnici welke met voedselveiligheidscertificering te maken hebben en medewerkers van bedrijven die binnen IPM meer met de RIE willen doen.

Werkwijze
Deelnemers hebben na afloop van de training meer inzicht in de wijze waarop ze binnen IPM een goede risico inventarisatie kunnen maken en hoe ze daarmee toegevoegde waarde kunnen leveren. Deelnemers kunnen de gegevens gebruiken voor verbeterprogramma’s en kunnen risico inventarisaties, zoals gevraagd wordt bij het toepassen van specifieke biociden, uitvoeren. De nascholing gaat in op:

– Biologie van bedwantsen
– Uitvoeren van inspecties
– Wet- en regelgeving
– IPM & Bestrijdingstechnieken
– Alternatieve methodieken

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.

Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.

Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Eikenprocessierups en Andere Opkomende Plaagdieren (NEPR)

In de snel veranderende plaagdierenwereld krijgen plaagdierbestrijders steeds meer te maken met nieuwe soorten plaagdieren en nieuwe bestrijdingstechnieken. Tijdens deze nascholing wordt ingegaan op een aantal plaagdiersoorten zoals de eikenprocessierupsen en steekmuggen die al een tiental jaren aanwezig zijn in Nederland. Ook recente nieuwkomers zoals (reuzen)teken, rivierkreeften, (Aziatische) hoornaars, Franse veldwespen en Mediterrane draaigatjes zullen worden besproken. Mogelijke toekomstig bedreigingen welke veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld wasberen komen ook aan bod.

Doelgroep
Bestrijdingstechnici en medewerkers die in aanraking kunnen komen met bovengenoemde diersoorten. Speciale voorkennis is voor deze nascholing niet vereist.

Werkwijze
Deelnemers zijn in staat om de opkomende soorten plaagdieren te beschrijven. Ook weten zij hoe ze deze soorten kunnen bestrijden conform de wetgeving en de IPM aanpak hierbij. Er wordt inzicht gegeven in de mogelijke toekomstige bedreigingen waar men te maken zou kunnen krijgen. De nascholing gaat in op:

– Eikenprocessierups en steekmuggen
– Recente nieuwe plaagdiersoorten: (reuzen)teken, rivierkreeften, (Arizatische) hoornaars, Franse veldwespen en Mediterrane draaigatjes
– Mogelijke toekomstige bedreigingen: bijvoorbeeld door wasberen
– Biologie en bestrijding van bovengenoemde diersoorten
– IPM aanpak & Wetgeving

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.

Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.

Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Beheersing en bescherming van Bijen, Hommels en Wespen (NBHW)

Het voorjaar en zomerperiode is voor de dierplaagbeheerser een hectische tijd. Tientallen meldingen van overlast door wespen zijn aan de orde van de dag. Maar zijn het wel altijd wespen? Is het noodzakelijk om deze te bestrijden? Voor de hedendaagse dierplaagbeheerser is het noodzakelijk om kennis te hebben over het nut en gevaar van wespen en hun soortgenoten. Er wordt uitgebreid ingegaan op de soorten wespen die in Nederland voorkomen en indien overlast gevend een verantwoorde oplossing te adviseren. Ook worden de meest voorkomende hommels en bijensoorten besproken. Vanwaar de teruggang van het aantal? Wat is het nut van deze sociaal levende insecten en is bestrijding altijd toegestaan of zijn alternatieven beschikbaar? Een zeer informatieve nascholing voor de maatschappelijk verantwoorde dierplaagbeheerser.
 

Doelgroep
De nascholing is gericht op dierplaagbeheersers  en iedereen die meer wil weten over deze interessante insecten.
 
Werkwijze
Deelnemers hebben na afloop van de training meer inzicht in dede leefwijze, biologie, nut  en schade en (alternatieve) beheersingsmethoden van de wesp, bij en hommel. Door het praktijkgedeelte krijgt men meer kennis over de leefwijze van bijen en de werkzaamheden van een imker. De nascholing gaat in op:

– Biologie & Leefwijze 
– Nut & Noodzaak
– Methodieken 
– Ziekten, plagen & zwermen 
– Belangenverenigingen 

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.
 
Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.
 
Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Determinatie (basis) en Elektrische Insecten Vangers (NDEIV)

De nascholing determinatie en Elektrische Insecten Vangers (EIV) is erop gericht om bestrijdingstechnici voldoende basiskennis te verschaffen om de belangrijkste insecten in een EIV te onderscheiden. Deze dag is een mengeling van insectenbiologie en het zelf met behulp van een microscoop bestuderen van insecten. Het is de bedoeling om te leren onderscheid te maken tussen de verschillende insectengroepen die kunnen voorkomen in EIV's om vervolgens vast te stellen welke preventieve maatregelen genomen moeten worden. De belangrijkste groepen insecten die we tegenkomen in EIV's betreffen voorraadaantasters en materiaalaantasters én een serie overige insecten die vooral van buiten komen.

De nascholingsdag is derhalve een afwisseling van theorie en praktijk. Natuurlijk zullen we een aantal lijmvallen nader bekijken en op hoofdlijnen determineren. Aan het eind van de nascholingsdag verricht je zelfstandig een aantal determinaties als afsluitende opdracht.

Doelgroep
Gediplomeerde bestrijdingstechnici die in staat willen zijn zelfstandig insectengroepen te determineren die voorkomen op een lijmplaat uit een EIV. Voorkennis op het niveau van Bestrijdingstechnicus Dierplagen is voldoende om deze nascholingsdag te kunnen volgen.
 

Werkwijze
Deelnemers zijn na deze nascholing in staat zelfstandig de belangrijkste insectengroepen die voorkomen in een EIV te determineren. De nascholing gaat in op:

– Biologie van de belangrijkste insecten welke voorkomen in EIV's
– Werken met determinatietabellen
– Zelf determineren met behulp van een microscoop
– Onderzoeken van een lijmplaat afkomstig uit een EIV

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.
 
Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.
 
Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nascholing – Ergonomie voor Bestrijdingstechnici (NERG)

Voorkomen van arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. Dit doen we door middel van het verhogen van de kennis over lichamelijke belasting, met als doel de fysieke belasting te verminderen en/of verdelen. Doormiddel van persoonlijke aandacht in bewaking en begeleiding van de fysieke gesteldheid, verbeteren we de motivatie van de medewerker. We leren ze bewuster en gezonder te leven/werken en bieden ze concrete handvatten om de gezondheid te verbeteren. Tijdens deze cursus leren de deelnemers zich bewust te worden van ergonomisch lichaamsgebruik in de persoonlijke werksituatie. Daarbij worden praktische tools aangereikt die direct gebruikt kunnen worden tijdens de werkzaamheden. Daarnaast worden de medewerkers door middel van praktijkoefeningen getraind om op een juiste en verantwoordelijke wijze om te gaan met lichamelijke belasting.
Doelgroep
Deze nascholing is uitvoerende medewerkers binnen de plaagdierbeheersing die werkzaam zijn in een buitendienst of als zelfstandige.

Werkwijze
Deelnemers hebben na afloop van de training meer inzicht in de diverse ergonomische aspecten welke naar voren bij het uitvoeren van werkzaamheden en de wijze waarop deze werkzaamheden op een verantwoorde uitgevoerd kunnen worden op ergonomisch vlak. De nascholing gaat in op:

– Wet- en regelgeving
– Hulpmiddelen
– Specifieke bewegingsprincipes
– Houdingsanalyse
– Bewegingsanalyse
– Fysieke belasting

Aan het eind van de dag wordt een toets afgenomen.

Nascholing
Deelnemers aan deze nascholing ontvangen 25 nascholingspunten na afronding met een positief resultaat. De nascholingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving.

Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Bestrijdingstechnicus Plaagdieren (BT)

Welke dieren in en rondom gebouwen vormen potentiële plaagdieren? Welke daarvan zijn bij wet beschermd? Waaraan herken je ze in het veld en hoe grijp je in om ze te bestrijden? Of beter nog: om ze te weren?
Onze Bestrijdingstechnicus Plaagdieren opleiding reikt daarvoor de juiste instrumenten aan en zorgt dat het advies van de bestrijdingstechnicus professioneel en goed onderbouwd is. Alle bestrijdingstechnieken passeren de revue in deze opleiding, net als de nieuwste alternatieven.
 
Doelgroep
Iedereen die actief professioneel dierplagen wil bestrijden en weren in en om gebouwen.
 
Werkwijze
De deelnemer kan na het behalen van het diploma geheel zelfstandig dierplagen, die voorkomen in en om gebouwen, bestrijden en weren. Deze opleiding in interactief opgezet door middel van en past de theorie direct toe in de praktijk waarbij deelnemers geleerd wordt de meest bekende dierplagen te bestrijden. Het praktijkgedeelte bereidt de deelnemer voor op het praktijkexamen. De opleiding gaat in op:

– Oriëntatie in dierplaagbestrijding
– Knaagdieren, mijten, insecten & overige gewervelde dieren
– Houtaantastende insecten en schimmels
– Biociden (bestrijdingsmiddelen)
– Techniek en apparatuur
– Wet- en regelgeving, Arbeidsveiligheid & Communicatie

Deze opleiding omvat een theorie- en praktijkexamen. De opleidingsprijs zoals weergegeven, is exclusief examenkosten voor theorie- en praktijkexamen vanuit het Exameninstituut. De examenkosten vanuit het Exameninstituut worden automatisch toegevoegd aan uw inschrijving. 

De opleiding bestaat uit 9 lesdagen, een theorie-examen (1 dag) en een praktijkexamen (1 dag, deelnemer wordt in overleg ingedeeld op nader te bepalen datum en tijdstip).
 
Incompany
Deze training kunnen wij voor u ook Incompany organiseren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.