Dagje meekijken met MBO 3 in de Praktijk

19-09-2023

Naast veel theoretische kennis over ontwikkelingen in de sector de afgelopen maanden, stond deze lesdag in het teken van praktijkvoorbeelden.

In de ochtend kwam de ‘Zwerfinator’ – Dirk Groot – langs voor een interessante lezing over zijn missie om het zwerfafval in Nederland te analyseren en (waar mogelijk) terug te dringen. Meer dan 60 slides met gemeten resultaten en een presentatie waar de passie vanaf spatte, was iedereen zwaar onder de indruk. Met name de veranderingen die hij (als zwerfafval-opruimter) inmiddels heeft kunnen bewerkstelligen, was een schitterend praktijkvoorbeeld. Iedereen kan dus impact maken!

Na een korte lunch was het tijd voor een bezoek aan REYM in de Botlek-Rotterdam. Vestigingsdirecteur Fred Muller ontving de klas in een schitterende ruimte en vertelde over de algehele dienstverlening van REYM. Naast transport en industriële reiniging was vooral de pijler ‘Afvalmanagement’ een interessant en leerzaam onderwerp. De groep studenten kreeg daarna een rondleiding over het terrein van REYM en kon zo met eigen ogen zien op welke manieren er wordt gehandeld om alle (afval)grondstoffen zoveel als mogelijk te hergebruiken met inachtneming van het milieu.

Duurzame inzetbaarheid geldt ook niet alleen voor materialen, maar zeker ook voor het personeel. De mechanisering en het gebruik van robots zorgt ervoor dat het werk langer vol te houden is en minder risico’s met zich meebrengt. Uiteraard vergt deze verandering in het werk ook een vraag naar personeel met andere kennis en kwaliteiten.

Daarin kan SPA Groep een betekenisvolle rol spelen. Wij zijn REYM en Dirk Groot enorm dankbaar dat wij met hun bijdrage onze studenten een waardevolle en leerzame lesdag konden aanbieden.