Bijen, Hommels en Wespen 12 april 2022

Het voorjaar en zomerperiode is voor de dierplaagbeheerser een hectische tijd. Tientallen meldingen van overlast door wespen zijn aan de orde van de dag. Maar zijn het wel altijd wespen? Is het noodzakelijk om deze te bestrijden?

Voor de hedendaagse dierplaagbeheerser is het noodzakelijk om kennis te hebben over het nut en gevaar van wespen en hun soortgenoten. SPA Groep heeft deze nascholing ontwikkeld met IPM als uitgangspunt.

De hommel en de bij zijn nuttige dieren. Maar ook de wesp is zeer nuttig, ondanks zijn slechte naam bij de mensen. Alle drie zorgen zij voor de bestuiving van allerlei gewassen. De wesp is bovendien nuttig omdat deze schadelijke insecten en larven opruimt, zoals vliegen en steekmuggen. Bestrijding van de wesp is een stukje natuur afbreken. In plaats van de wesp te bestrijden kan men deze beter weren. 

Er wordt uitgebreid ingegaan op de soorten wespen die in Nederland voorkomen en indien overlast gevend een verantwoorde oplossing te adviseren. Ook worden de meest voorkomende hommels en  –solitair- en kast bijensoorten besproken. Vanwaar de teruggang van het aantal? Wat is het nut van deze sociaal levende insecten en is bestrijding altijd toegestaan of zijn alternatieven beschikbaar?

Een zeer informatieve nascholing voor de maatschappelijk verantwoorde dierplaagbeheerser!

Tenslotte is er volop gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren.


Inhoud

Doelgroep
De cursus is gericht op dierplaagbeheersers  en iedereen die meer wil weten over deze interessante insecten.

Resultaat
Na het volgen van de cursus heeft de deelnemer meer zicht op de leefwijze, biologie, nut  en schade en (alternatieve) beheersingsmethoden van de wesp, bij en hommel. Door het praktijkgedeelte krijgt men meer kennis over de leefwijze van bijen en de werkzaamheden van een imker.

Praktijk
De cursus wordt gegeven door een ervaren dierplaagbeheerser die tevens imker is. Rondleiding, demonstratie en informatie over het houden van bijen in het algemeen en imkeren in het bijzonder zijn onderdeel van deze cursus.

Nascholingspunten/-dagdelen: 
25 nascholingspunten voor gediplomeerde bestrijdingstechnici (per 1 januari 2014 heeft deze nascholing een waarde van 2 dagdelen).  

Planning

Deze nascholing is gepland 12 april 2022 van 8.00 – 15.00 uur in Bodegraven. Er zijn nog plaatsen beschikbaar dus geef je snel op via onze website www.spa-bv.nl en dan bij Plaagdiermanagement. Mochten er nog vragen zijn, kun je contact opnemen met Mariska Heijkoop via telefoonnummer 0172 – 200 000. 

Overig nieuws

© SPA Groep BV | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Kamer van Koophandel: 29046111 | ontwerp en techniek: BSID