Eerste MBO1-diploma’s voor Medewerker Milieustraat

Milieustraat vraagt om nieuw beroep

Scheidingstation, afvalpunt, afvalbrengstation, milieupark, milieuplein en milieustraat zijn allemaal nieuwe namen voor een centrale plek in de gemeente waar burgers hun afval gescheiden kunnen inleveren. De afvalstromen moeten beter gescheiden worden in het kader van hergebruik dat sterk in ontwikkeling is. 

Om de burger goed te kunnen helpen en te voorzien van de juiste informatie is er veel meer kennis nodig. Om de stromen op de milieustraat van goede kwaliteit te houden, wordt er steeds meer specialisatie, kennis en kunde van de medewerkers gevraagd. De functie van de Medewerker Milieustraat heeft zich de laatste jaren dan ook sterk ontwikkeld; waarbij service verlenen, houding, gedrag en voorlichting geven steeds belangrijkere elementen geworden zijn.

Dit is ook de reden geweest voor het starten van de MBO-beroepsopleiding Medewerker Milieustraat. Deze nieuwe opleiding, ontwikkeld en uitgevoerd door SPA Groep uit Bodegraven, is in september 2013 van start gegaan met een groep van 14 medewerkers van Cyclus (regio Midden-Holland en Rijnstreek), Avalex (regio Den Haag/Delft), Stadswerken Utrecht en GAD (Gooi- en Vechtstreek ).

Alle 14 mannen zijn de uitdaging aangegaan om in het schooljaar 2013-2014 hun MBO1 praktijkdiploma te halen. Cyclus, Avalex, Stadswerken Utrecht en GAD wilden met dit opleidingstraject de ontwikkeling van de medewerkers stimuleren en hun medewerkers meer zelfstandigheid, zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld geven. Met het MBO-diploma hebben zij meer zekerheid in hun loopbaan, betere doorgroeimogelijkheden en zijn de medewerkers beter opgeleid en breder inzetbaar voor de werkgever.

Verdeeld over het jaar hebben de MBO-leerlingen op de verschillende milieustraten en locaties in Gouda, Den Haag, Delft, Utrecht en Bussum zowel theorie- als praktijkles gevolgd om uiteindelijk hun examen, een Proeve Van Bekwaamheid en Kennismeting, af te kunnen leggen.

Op 23 september kregen de 14 leerlingen dus als eerste in Nederland MBO1-diploma ‘Medewerker Milieustraat’ uitgereikt bij SPA Groep in Bodegraven. Inmiddels zijn ook Gemeente Amsterdam, Gemeente Almere en Gemeente Rotterdam het opleidingstraject voor de Medewerker Milieustraat ingestapt.

Overig nieuws

© SPA Groep BV | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Kamer van Koophandel: 29046111 | ontwerp en techniek: BSID